kaikenkokOISET kaupunkikeksinnöt, innovaatiokilpAILUSSA PALKITTU monikulttuurinen vantaa, VAN ry:N HANKE vuonna 2023

Hankkeen tarkoitus ja tavoitteet

Monikulttuurinen Vantaa – kansainvälisten iltojen sarjassa haluamme edesauttaa ulkomailta Suomeen muuttaneita vantaalaisia kotoutumaan ja verkostoitumaan. Olemme uteliaita oppimaan muista kulttuureista ja halukkaita kertomaan myös omasta toiminnastamme sekä toimimaan paikallisesti ihmisoikeuksia ja rauhaa edistävästi tukien tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta Vantaalla. VAN ry:n verkostot ulottuvat lähialueiden lisäksi myös Pohjoismaihin, Eurooppaan ja muualle maailmaan.

Vantaa on Suomen kansainvälisin kaupunki. Monikulttuurisuus on Vantaan rikkaus ja pääoma. Haluamme hankkeellamme sukeltaa kulttuurien ytimeen ja lisätä omaa tietoisuuttamme Vantaan kansainvälisistä asukkaista, heidän kotimaistaan, kielestään ja kulttuuristaan. Tahdomme ikään kuin käydä heillä aidosti kylässä.

Ideamme on järjestää teeman mukaisesti maakohtaisesti (maanosakohtaisesti) illanviettoja esimerkiksi Vantaan asukastiloissa. Illan aikana me ja kansainväliset ystävämme aterioimme, verkostoidumme, saamme tietoa toistemme kulttuureista, historiasta ja elintavoista. Tutustuttuamme toisiimme, voimme auttaa akateemisia maahanmuuttajanaisia mahdollisesti työllistymään omien kontaktiemme kautta.

Vantaan Akateemiset Naiset ry:n innovaatiotiimi Sari Aulu, Helena Immonen ja Merja Leppänen suunnittelevat ja toteuttavat yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa vuoden 2023 aikana viisi (ruoka)kulttuuri-iltaa, joista kaksi keväällä ja kolme syyskaudella.

Ukraina-illan toteutus

Toinen kv-ilta viiden sarjasta on nyt pidetty:

Monikulttuurinen Vantaa -kansainvälisten iltojen sarja – teemamaana Ukraina

Aika: torstai 20.4.2023 klo 17.00–20.00

Paikka: Allianssitalo, Ukrainalainen keskus Itä-Pasilassa, Asemapäällikönkatu 1, 00520 Helsinki

Ohjelma:

– Tervetulotoivotus ja Ukrainalaisen keskuksen esittely, puheenjohtaja Vassili Goutsou

– Ukrainalaisen ruokakulttuurin esittely, Tetyana (Tanja) Mustonen

– Kiitospuhe ja Luetaan yhdessä-toiminnan esittely, VAN ry:n puheenjohtaja Helena Immonen

– Perespiv -kuoron lauluesitykset, joiden lisäksi laulua sekä yksilö- että trioesityksenä

–  Lopuksi illanviettoa yhdessä syöden ja seurustellen.   

Aloitimme ruoan valmistamisen varhain iltapäivällä monen kokin voimin. Ukrainalaiset vapaaehtoiset täyttivät pienehkön keittiön niin, että meille Vantaan yhdistyksen jäsenille jäi lähinnä pöytäjärjestelyt, täydennyshankinnat kaupasta, kattaukset sekä osallistuminen jälkien siivoukseen tilaisuuden päätteeksi.      

Iltapäivän valmisteluja, ukrainalaisia vapaaehtoisia työssään

Ukraina-illan menu

Borsch-keittoa smetanan kanssa

Varenyky-piirakoita, keitettyjä puolikuun muotoisia nyyttejä, joiden täytteenä perunamuusia ja koristeena paistettua sipulia

Leipää ja päälle murskattua valkosipulia, öljyä ja tilliä

Jälkiruokana pannukakkua hillolla ja kermavaahdolla sekä suklaamakeisia

Juomina vettä, mehua, teetä ja kahvia

Reseptejä ei nyt tästä kv-illasta saatu pyynnöstä huolimatta. Esimerkiksi borssikeittoja on kuulemma niin monia kuin on kokkejakin. Illan kokit näyttivät täydentävän punajuurikeittoa ainakin perunoilla, valkokaalilla, kikherneillä, tomaattisoseella ja porkkanoilla sekä sipulilla ja valkosipulilla. YK:n kulttuurijärjestö Unesco on julistanut punajuuripohjaisen hapanimelän borssikeiton valmistusperinteen Ukrainan aineettomaksi kulttuuriperinnöksi. Näin Ukraina on saanut erävoiton pitkäaikaisessa borssikeittokiistassa Venäjän kanssa.

Ukraina-illan arviointia

Ukraina-illassa yhteistyökumppaneina etenkin suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa olivat lukuisten yksittäisten henkilöiden lisäksi Järjestörinki (some-esite) ja Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n (vuonna 1997 perustettu yhdistys, jonka jäseniä Suomessa n. 400) Ukrainalaisten keskuksen hankekoordinaattori Nadiya Maksymyak yhdessä kv-yhteyshenkilömme Sari Aulun ja varapj Aino Raunion kanssa. Kevään illat on nyt toteutettu ja syksyyn jää kolme teemailtaa.

Ukrainalaisella teemalla toteutettuun iltaamme osallistui noin 40 henkilöä. Suomen ukrainalaisten ystäviemme kanssa yhdessä suunnittelun ja iltapäivän valmistelujen jälkeen nautimme esityksistä ja maittavasta ukrainalaisesta ruoasta. Ilmapiiri oli lämminhenkinen. Saimme ensin kuulla ukrainalaisten tilanteesta Suomessa varsinkin Venäjän hyökkäyssotaan liittyen. Oli tosi vaikuttavaa kuulla ukrainalaisten kokemuksista Suomessa sekä suomalaisten tuesta ukrainalaisten hyväksi. Tukeamme toki Ukraina edelleen tarvitsee, joten tässä vinkiksi yksi kanava, jota kautta apu menee perille: Lahjoitukset – Suomen Ukrainalaiset ry (ukrainians.fi). Saimme myös katsauksen ukrainalaiseen ruokakulttuuriin.  Illan huipennuksena saimme kuulla ja eläytyä komean ukrainalaisista koostuvan sekakuoron esityksiin sekä lopuksi nauttia yhdessä iltapäivällä valmistetusta ja osin valmiina hankitusta ruoasta. Illan keskustelut olivat vilkkaita ja solmimme myös uusia tuttavuuksia. Osin yhteisen kielen korvasi elekieli. Lisäksi tilanteen mukaan puhuttiin ukrainan, suomen ja englannin kielellä. Oli ilo huomata, että kieltenopiskelu oli monelle yhteinen asia; eräs ukrainalainen vapaaehtoinen opiskeli Aalto-yliopistossa omaa alaansa sekä suomen kieltä verkon välityksellä. Eräät suomalaiset osallistujat olivat opiskelleet ukrainan kieltä työväen- tai aikuisopistossa. Lisäksi opimme Ukrainan ruokakulttuurista.  Itse sain iltapäivällä ja illalla toimia monessa roolissa – mm. pöytien järjestelijänä, kattauksista huolehtijana ja tarjoilujen esille panijana ja jälkien siivoojana. Tilaisuus onnistui erinomaisen hyvin. Tästä on hyvä jatkaa taas syksyllä!

Seuraavat syyskauden kv-illat pidettäneen ke 20.9. teemana Turkki ja ke 25.10. sekä marraskuun lopulla viimeinen. Loka-marraskuun kv-iltojen teemat ovat vielä auki. 

Iloisiin tapaamisiin monikulttuurisuuden merkeissä jälleen syyskuussa! Sitä ennen leppoisaa ja rentouttavaa kesää kaikille!

Merja Leppänen, VAN:n innovaatiotiimin jäsen Monikulttuurinen Vantaa hankkeessa

ps. Vielä vinkki borssikeiton valmistuksesta ”Ukrainian Borscht / Ievgen Klopotenko” (kesto noin 10 min) https://www.youtube.com/watch?v=gOrE-3ISQ3I