Monikulttuurinen Vantaa – Vuorossa somalialainen ilta ke 25.10.2023

Monikulttuurinen Vantaa – kansainvälisten iltojen viiden sarjasta neljäs toteutui keskiviikkona 25.10.2023 klo 17–20. Somalialainen ilta pidettiin Leinikkitiellä Vantaan Järjestöringin tiloissa. Kiitos etenkin Sahan-seura ry:n http://Maahanmuuttajataustaiset – toimintaa – Sahan Seura ry ja Vantaan Järjestörinki ry:n http://vantaalla.info edustajille sekä yhdistyksemme http://Vantaan Akateemiset Naiset ry – Viihdy, verkostoidu, vaikuta vapaaehtoisille ja Vantaan kaupungin innovaatiomestarikisan. Valmistelimme ja nautimme yhdessä somalialaisia herkkuja, tutustuimme toisiimme ja somalialaiseen kulttuuriin.

Tilaisuuden avaus ja ruokailu

 

Tervetulotoivotuksen esitti yhdistyksemme kv-yhteyshenkilö Sari Aulu. Hän myös esitteli Sahan seuran edustajia (mm. projektipäällikkö Faadumo Nurin, projektikoordinaattori Faiso Hashi ja järjestösihteeri Unna-Maija Matinlauri). Tämän jälkeen yhdistyksemme puheenjohtaja Helena Immonen kertoi järjestötoiminnastamme, jonka jälkeen Sahan seuran edustajat pitivät omat puheenvuoronsa. Avausosuuden jälkeen pääsimme nauttimaan yhdessä pöytien antimista.

Tarjolla oli kuuleman mukaan tyypillistä somalialaista ruokaa; mm. kasvis- ja lihapataa/-muhennosta (suqaar), suolaisia lettuja (anjeero), piirakoita (sambusa) kolmella eri täytteellä (kasvis, kala ja liha), salaattia ja tulista chilikastiketta (basbas).  Jälkiruoaksi tarjoiltiin kahvia ja somalialaista teetä (mausteista, vrt. intialainen tee), halwaa, keksejä ja rasvaisenmakeita lettuja (mashmash).

Ruokailun yhteydessä Järjestöringin yhteisötyöntekijä Päivi Oikarinen kertoi yleisön pyynnöstä kyseisen kansalaistoimintakeskuksen historiasta ja monipuolisesta toiminnasta sekä verkostoyhteistyöstä muiden vantaalaisten järjestöjen kanssa. Lisäksi hän esitteli heidän innovaatiomestarikisan palkintotoimintaansa ”Rullaa ihan Café Simona”.       

Somalialainen resepti lihamuhennokselle (Suqaar)

Ainesosat: rypsiöljyä, 1 ½ kiloa luutonta naudanlihaa tai muuta muhennoslihaa, 1 iso keltasipuli, 2 isoa porkkanaa, suolaa, 1 rkl jauhettua kuminaa, 1 rkl jauhettua kurkumaa, 1 pieni vihreä paprika, 2 rkl lime mehua ja kourallinen korianteria.

Kuumenna öljy suuressa pannussa tai kattilassa keskikorkealla lämmöllä. Lisää naudanliha ja sipuli, ripottele päälle iso ripaus suolaa. Keitä välillä sekoittaen, kunnes naudanliha on ruskistunut ja sipuli alkaa olla mureaa, noin 10 minuuttia. Lisää porkkanat ja ripottele päälle kuminaa ja kurkumaa sekä toinen iso ripaus suolaa. Sekoita ¼ kupillista vettä, peitä ja keitä, kunnes porkkanat alkavat pehmetä. Laita paprikat, peitä uudelleen. Keitä kunnes porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä. Sammuta liesi, sekoita joukkoon limen mehu ja mausta maun mukaan. Ripottele päälle korianteria ja tarjoa heti. Ylijäämät voidaan jäähdyttää ilmatiiviissä astiassa ja lämmittää uudelleen pannulla miedolla lämmöllä.

Ohjelma

Aluksi saimme nauttia sosionomiopiskelija Ayaan Omarin valmistelemasta ja pirteästä esityksestä https://www.canva.com/design/DAFw2NfN264/view?utm_content=DAFw2NfN264&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton.

Esityksen myötä saimme tietoa itse Somaliasta, väestömäärästä Suomessa, kauniin runollisesta kielestä (esimerkiksi Salaan! = terve/moi ja Adiga magacaa? (= Mikä sinun nimesi on) sekä ruoka- ja pukeutumiskulttuurista, joka heijastaa edelleen historiaa, kun on eletty paimentolaisina Afrikan savanneilla.  

Tämän jälkeen saimme kokea hienon tanssiesityksen Dhaanto-tanssin muodossa DHAANTO CUSUB DIRGAAX – JIGJIGA DHAANTO PARTY 2013 – YouTube). Somalialaiset tanssivat lähinnä häissä ja muissa juhlissa. Häitä kuulemma riittää lähes viikoittain ja siten pääsee usein tanssimaan. Lopuksi saimme vielä tutustua historiallisiin somalialaisiin esineisiin. Tosin yhtä niistä, suitsukeastiaa (dab-qaad), käytetään yhä kodeissa hajusteiden polttamisessa.

Arviointi

Olipa kaiken kaikkiaan jälleen mieleenpainuva ja lämminhenkinen kv-iltatilaisuus. Ilmoittautuneita oli noin 40 mutta lopulta paikalla oli noin 30 henkilöä. Jälleen kerran saimme todennettua, kuinka antoisaa on tulla yhteen, tutustua ja toimia yhdessä eri kulttuureita edustavien henkilöiden kanssa; meitä oli paikalla ainakin somalialaisia ja suomalaisia sekä edustajat Indonesiasta ja Turkista. Saa nähdä millaisella kulttuuricocktaililla kokoonnumme ensi kerralla. Teema on vielä hiukan avoin mutta ajankohta on 29.11.2023 (klo 17–20) ja Järjestöringin tilat alustavasti varattuna. Iloisiin tapaamisiin silloinkin!

Merja Leppänen, VAN:n innovaatiotiimin jäsen Monikulttuurinen Vantaa hankkeessa