VAN ry:n ja Järjestöringin järjestämä bangladeshilainen ruokakulttuuri-ilta 

Bangladeshilaisessa illassamme oli paikalla 10 osallistujaa, joista puolet oli ns. omaa väkeä ja puolet Vantaan kaupungin sivustoilta tapahtumamme huomanneita.

Teimme bangladeshilaisen Järjestöringissä työharjoittelussa olevan Khadijatul Ferdausin opastamana herkullista naudanliha curry -pataa (beef curry), jossa oli paljon mausteita: inkivääri, neilikka, chili, kaneli, kurkuma ja korianteri. Raaka-aineina naudanliha, sipuli, valkosipuli ja peruna.

Lihapadan kanssa söimme riisijauhosta tehtyjä ohuen ohuita tortilloja, joita puheenjohtajamme Helena onnistuneesti paistoi.

Jälkiruoaksi Khadijatul oli tilannut makeita juustopalloja (rosogolla), jotka on valmistettu paneer-juustosta ja jauhosta. Pallot keitettiin sokeriliemessä, jossa ne myös tarjoiltiin.

Illan ruokien raaka-aineet

Naudanliha curry

Naudanliha (1.5–2) kg                                                                   

Sipuli (150–200) gm

Valkosipuli (70–100) gm

Inkivääri/ tuore (70–100) gm

Punainen chilijauhe 20 gm

Juustokuminajauhe (20–30) gm

Korianterijauhe 10 gm

Kurkumajauhe 10 gm

Perunat (300–400)

Tortillat

Riisijauho 1 kg                                                       

Kananmunat 4–5 kpl

Vesi ja suola

Jälkiruoka

Rosogolla eli juustopallot sokeriliemessä (olivat valmiina)

Saimme kuulla myös Khadijatulin mielenkiintoisen esityksen maan hääperinteestä, asuista, musiikista ja maantieteestä. Häitä juhlitaan monta päivää, asut vaihtuvat ja juhlavieraita on satoja. Bangladeshin asukasluku on 171 miljoonaa, pääkaupunki on Dhaka, kieli on Bengalin kieli ja enemmistö on muslimeja. Bangladeshissa on maailman pisin luonnollinen hiekkaranta, Cox’s Bazar. (n. 120 km) sekä rikas kasvillisuus ja eläimistö. 

Ilta oli oikein onnistunut ja tunnelma rattoisa. Illan päätteeksi arvottiin vielä yksi esiliina kaikkien osallistujien kesken.

VAN ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Sari Aulu (kuvat Helena Immonen ja Sari Aulu)